Gezond en duurzaam voedsel

Gezond en duurzaam voedsel

Regionale voedselproductie

De voedselproductie was oorspronkelijk regionaal gericht om burgers van voedsel te voorzien, maar door industrialisatie en de opkomst van grote voedselfabrikanten is dit veranderd. Schaalvergroting heeft geleid tot afhankelijkheid van internationale producenten, verminderde voedselkwaliteit door bestrijdingsmiddelen en verstoorde duurzaamheid. Domein 1 wil consumenten en producenten weer op regionale markten laten focussen voor gezond en duurzaam voedsel.

 

Investeren in schaalvergroting heeft geleid tot systeemboerderijen voor de wereldmarkt, met negatieve gevolgen zoals voor het dierenwelzijn en overproductie. Het heeft ook geleid tot prijsdalingen voor agrarische bedrijven met toenemende marktmacht en daardoor hogere winsten van voedselgiganten. Dit heeft regionale economieën verarmd door afstand tussen productie en consumptie te vergroten.

 

Duurzame voedselketen

Door tussenschakels uit de voedselketen te halen, kunnen we machtsverhoudingen veranderen en transparantie bevorderen over voedselveiligheid. Regionale voedselproductie verbindt de belangen van producenten en consumenten, en vereist een balans tussen kwaliteit en kwantiteit met behoud van diversiteit. Duurzame landbouw zorgt voor voedselveiligheid en minimaliseert negatieve impact op milieu.

 

>> Lees hier verder

 

Goed voorbeeld

Democratie binnen organisaties: In het Spaanse Mondragón werken 100+ coöperaties nauw samen in de Mondragón-groep. Ze zijn zelfvoorzienend, de werknemers zijn zelf eigenaar en werken op basis van democratische principes. Tot 90 procent van de winst wordt in het bedrijf geïnvesteerd. Dit alles komt ten goede aan de mensen en hun regio.

"Hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie, het zout en zoet van het model laten zien."

Verdieping

We inspireren je graag verder over de visie en uitgangspunten van Society 4.0!

Regio 4.0

Bovenstaande visie en uitgangspunten zijn verder uitgewerkt in een boek over Society 4.0, met praktijkvoorbeelden. Hoofdstuk 1 van deze ‘Gids voor de ontwikkeling van regio’s in Society 4.0’ is gewijd aan het domein Gezond en duurzaam voedsel.

Kennisnetwerk

Effectiever door delen van ervaring & netwerken
Society 4.0 is een coöperatieve vereniging. In elk van de tien domeinen van onze bottom-up burgersamenleving is een kennisnetwerk actief. Ieder kennisnetwerk bestaat uit vertegenwoordigers uit aangesloten regio's in het domein én de domeinexperts van Society 4.0. Met elkaar beschikken zij over veel kennis, ervaring en netwerken. De kennisnetwerken stemmen ook met elkaar af.

Heb je vragen, ideeën, wil je aanhaken? Neem graag contact op met onderstaande domeincoördinator via ericvanveluwen@antropia.nl
Eric van der Veluwen
Gezond en duurzaam voedsel

Academy Assistent

Direct antwoord op je vragen, 24 uur per dag

Chat of (video)bel met onze digitale assistent. In vele talen! En benut de kennis en ervaring van experts en pioniers uit ons netwerk.

WORKSHOPS & Webinars

Ingeschreven
0%
Jouw training hier?
Help anderen online en fysiek bij het bouwen aan een menselijke samenleving. Benut ons netwerk!

Academy in opbouw!

Er is nog meer inhoud onderweg naar de Society 4.0 Academy-pagina’s.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor updates!