
Gezondheid
Een bredere benadering
Het bevorderen van gezondheid en het omgaan met ziekten en beperkingen is altijd van groot belang geweest. Vroeger werd gezondheid gezien als een holistisch concept, waarbij alle aspecten van menselijke gezondheid werden meegenomen. Echter, in de loop der tijd is de focus verschoven naar natuurwetenschappelijke bewijsvoering en reductionistische benaderingen in de geneeskunde. Medische doorbraken in de 20e eeuw, zoals de ontdekking van röntgenstraling en DNA, hebben geleid tot een toename van medische kennis, maar hebben de holistische benadering verlaten.
De farmaceutische industrie financierde wetenschappelijk onderzoek en benadrukte patenteerbare geneesmiddelen, wat de medische praktijk sterk beïnvloedde. Het behandelen van chronische aandoeningen met medicijnen en medische interventies bleek minder effectief dan bij acute aandoeningen, waardoor de beperkingen van het reductionistische, farmaceutische model duidelijk werden. Er is nu meer aandacht voor “positieve gezondheid”, waarbij eigen regie en veerkracht centraal staan in het omgaan met de uitdagingen van het leven. Deze benadering focust op het vermogen van mensen om zowel fysieke, emotionele als sociale uitdagingen aan te gaan.
Belangrijke vragen
Hoe zijn de focus op gezondheid en de benadering daarvan door de jaren heen geëvolueerd?
Wat zijn de belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan de verschuiving van een holistische benadering naar een reductionistisch, farmaceutisch model in de geneeskunde?
Op welke manier draagt het concept van ‘positieve gezondheid’ bij aan het bevorderen van het vermogen van mensen om met verschillende aspecten van het leven om te gaan?
Goed voorbeeld
Democratie binnen organisaties: In het Spaanse Mondragón werken 100+ coöperaties nauw samen in de Mondragón-groep. Ze zijn zelfvoorzienend, de werknemers zijn zelf eigenaar en werken op basis van democratische principes. Tot 90 procent van de winst wordt in het bedrijf geïnvesteerd. Dit alles komt ten goede aan de mensen en hun regio.
"Hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie, het zout en zoet van het model laten zien."
VPRO Tegenlicht
Verdieping
We inspireren je graag verder over de visie en uitgangspunten van Society 4.0!
Nederlandse ondertiteling volgt. Dank aan Paradigm Shift voor het video-interview!
Einde van een tijdperk
“De westerse gezondheidszorg probeert nu elk gezondheidsprobleem te behandelen met medicijnen of chirurgie. Maar dat tijdperk komt ten einde. We moeten vooral kijken naar de oorzaken van ziekte.” En ook die dingen in ogenschouw leren nemen die gezondheid bevórderen. In ons eigen leven en in hoe we onze samenleving vorm geven. Denk bijvoorbeeld aan gezond en duurzaam voedsel. “Maar we zijn ook ons enorme vermogen tot zelf-heling vergeten. Dat vermogen kunnen we cultiveren.” De coördinator van Society 4.0 domein Gezondheid, Frans Kusse vertelt waar dit domein om draait.
Regio 4.0
Bovenstaande visie en uitgangspunten zijn verder uitgewerkt in een boek over Society 4.0, met praktijkvoorbeelden. Hoofdstuk 5 van deze ‘Gids voor de ontwikkeling van regio’s in Society 4.0’ is gewijd aan het domein Gezondheid.
Integrale geneeskunde
Naast Society 4.0-coördinator voor het domein Gezondheid is Frans Kusse ook arts voor integrale geneeskunde en bestuursvoorzitter van de artsenvereniging voor integrale geneeskunde, (AVIG). Daarnaast is hij bestuursvoorzitter van de Academy for Integrative Medicine – opleidingsinstituut voor artsen die een bredere kijk op de geneeskunde willen ontwikkelen. In deze pitch schetst hij hoe gezondheidsbevordering de plek van ziektebestrijding in kan innemen richting 2035. En waar dat zoal toe leidt.
Visiedocument
Frans Kusse heeft deze visie ook uitgewerkt in een visiedocument: downloaden. Of bekijk de korte versie
WORKSHOPS & Webinars

ONLINE PROGRAMMA: KRACHTVOER VOOR VITALITEIT
Laat voeding vóór je werken. Online programma + 1 online sessie.

LEZING VOEDING ALS SPIEGEL
Voor scholen en organisaties: Ontdek hoe voeding je lichaam voedt én licht werpt op je keuzes, familiesysteem en wereldbeeld.

WORKSHOP VOEDING ALS SPIEGEL
Voor organisaties: Ontdek de verborgen boodschappen van jouw relatie met voeding met opstellingen en systemisch werk.

JOUW TRAINING HIER?
Help anderen bij het bouwen aan een menselijke samenleving, benut ons netwerk!
Kennisnetwerk
Society 4.0 is een coöperatieve vereniging. In elk van de tien domeinen van onze bottom-up burgersamenleving is een kennisnetwerk actief. Ieder kennisnetwerk bestaat uit vertegenwoordigers uit aangesloten regio's in het domein én de domeinexperts van Society 4.0. Met elkaar beschikken zij over veel kennis, ervaring en netwerken. De kennisnetwerken stemmen ook met elkaar af.
Heb je vragen, ideeën, wil je aanhaken? Neem graag contact op met onderstaande domeincoördinator via franskusse@xs4all.nl

Academy Assistent
Direct antwoord op je vragen, 24 uur per dag
Chat of (video)bel met onze digitale assistent. In vele talen! En benut de kennis en ervaring van experts en pioniers uit ons netwerk.