Decentrale digitale infrastructuur

Decentrale digitale infrastructuur

Zeggenschap over onze digitale wereld

In de jaren ’70 van de vorige eeuw begon een verschuiving van publiek bezit naar privatisering van openbare voorzieningen zoals wegen, spoorwegen en telecommunicatie – als gevolg van opkomend aandeelhouderskapitalisme. Hoewel aanvankelijk efficiëntie en kosteneffectiviteit werden aangevoerd als argumenten voor privatisering, werden de nadelen van private controle over publieke infrastructuur steeds duidelijker.

 

Private bedrijven groter en machtiger dan landen

Grote technologiebedrijven zoals Apple, Google en Facebook gingen een dominante rol spelen in de digitale infrastructuur, wat leidde tot afhankelijkheden van individuen en bedrijven. Regelgeving met betrekking tot databescherming wordt ondermijnd en boetes zijn niet voldoende afschrikkend voor bedrijven die winst maken met het exploiteren van data.

 

Van afhankelijkheid naar eigenaarschap
Een alternatief om de controle terug te geven aan individuen is het idee van een decentrale digitale infrastructuur. Waar gebruikers eigenaarschap hebben over hun data. En waar ze via lokale servers zelf bepalen welke informatie gedeeld wordt en met wie.

 

>> Lees hier verder

 

Goed voorbeeld

Democratie binnen organisaties: In het Spaanse Mondragón werken 100+ coöperaties nauw samen in de Mondragón-groep. Ze zijn zelfvoorzienend, de werknemers zijn zelf eigenaar en werken op basis van democratische principes. Tot 90 procent van de winst wordt in het bedrijf geïnvesteerd. Dit alles komt ten goede aan de mensen en hun regio.

"Hoe diep is dit model verankerd in de samenleving? Zijn begrippen als solidariteit, medezeggenschap en zelfredzaamheid er gemeengoed? Tegenlicht volgt sleutelfiguren uit alle lagen van deze gemeenschap zoals de politieagent, de bankdirecteur, de burgemeester, de pastoor, de bandmedewerker die, ieder vanuit hun positie, het zout en zoet van het model laten zien."

WORKSHOPS & Webinars

BOTTOM-UP ONZE DIGITALE WERELD ONTWERPEN

 

(Voorjaar 2025) Hoe kan onze digitale wereld ons helpen bij het opbouwen van Society 4.0, waar de méns voorop staat?

 

DECENTRAAL INTERNET
(INLEIDING)

 

Robert Jan Lamers presenteert het wat en waarom van decentraal internet. Én hoe je ermee aan de slag kunt.

 

JOUW TRAINING HIER?

 

 

 Help anderen bij het bouwen aan een menselijke samenleving, benut ons netwerk!

 

 

Kennisnetwerk

Effectiever door delen van ervaring & netwerken
Society 4.0 is een coöperatieve vereniging. In elk van de tien domeinen van onze bottom-up burgersamenleving is een kennisnetwerk actief. Ieder kennisnetwerk bestaat uit vertegenwoordigers uit aangesloten regio's in het domein én de domeinexperts van Society 4.0. Met elkaar beschikken zij over veel kennis, ervaring en netwerken. De kennisnetwerken stemmen ook met elkaar af.

Heb je vragen, ideeën, wil je aanhaken? Neem graag contact op met onderstaande domeincoördinator via jelle.v.noort@proton.me
Jelle van Noort
Decentrale digitale infrastructuur

Verdieping

We inspireren je graag verder over de visie en uitgangspunten van Society 4.0!

Regio 4.0

Bovenstaande visie en uitgangspunten zijn verder uitgewerkt in een boek over Society 4.0, met praktijkvoorbeelden. Hoofdstuk 3 van deze ‘Gids voor de ontwikkeling van regio’s in Society 4.0’ is gewijd aan het domein Decentrale digitale infrastructuur.

Academy Assistent

Direct antwoord op je vragen, 24 uur per dag

Chat of (video)bel met onze digitale assistent. In vele talen! En benut de kennis en ervaring van experts en pioniers uit ons netwerk.

Academy in opbouw!

Er is nog meer inhoud onderweg naar de Society 4.0 Academy-pagina’s.

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief voor updates!